top of page

Što je to ambulantni porod?

S obzirom na to da kod nas ne postoji takva mogućnost osim ako ćete potpisati da idete kući na svoju odgovornost, ova opcija je manje poznata među našim mamama. Što je to zapravo ambulantni porod ( Ambulant Geburt) i koje su njegove prednosti?
Nakon četiri do šest sati od poroda otpušta se obitelj kući.

Ambulantan porod je prirodan porod gdje rađamo u kući za porode i svakoj drugoj klinici. Jedina je razlika što već nakon četiri do šest sati od poroda idemo kući i daljnju njegu preuzima primalja koja je zadužena za babinje tj. Wochenbett. Primalja preuzima veliki dio kontrola i pregleda koji bih se inače u klinici obavljali. Zbog toga morate biti s njom u kontaktu već kada ste na putu u kliniku kako bih se ona dobro organizirala i još isti dan došla u posjetu.


Dva puta po 30 minuta vrijedi više nego 24 sata u klinici.

Zadaće primalje:


Dolazi isti dan čak i do dva puta te obavlja sljedeće:

- pregled majke (maternica, krvarenje, porođajne ozljede, vitalni znakovi, dojenje)

-pregled novorođenčeta (vitalni znakovi, pupak, težina, mjerenje zasićenosti kisikom tzv. Sauerstoffsättigung, vađenje krvi - PKU test tzv. Stoffwechseltest, kontrola šećera u krvi, kontrola žutice)


Uvjeti za otpust


Kako bismo mogli ambulantno roditi potrebno je da su svi brisevi u trudnoći napravljeni i negativni te da je obiteljska anamneza ”negativna”, a majka i novorođenče zdravo. Po samome porodu primalja obavlja prvi pregled tzv. U1, a ginekolog radi pregled majke netom prije otpuštanja na kućnu njegu. Između ostaloga potrebno je još u trudnoći pronaći pedijatra, obavijestiti ga kako bi na vrijeme mogao napraviti U2. Također u trudnoći pedijatar objašnjava roditeljima što se testira i kako se radi PKU test. Od njega dobijemo papir s potpisom koji predajemo primalji.Dojenje znatno uspješnije!

Kako najveću ulogu u dojenju imaju hormoni, upravo zbog njih dojenje u poznatom okruženju funkcionira znatno bolje. Sam nadolazak mlijeka je puno brži nego inače.Ovdje je vrlo važno ne primati apsolutno nikakve posjete te imati pomoć partnera koji je uzeo godišnji odmor ili porodiljni za tate tzv. Elternzeit. Maksimalno još jedna osoba može pomagati, ali samo u tome smislu kako bi donijela kuhano jelo, počistila ili obavila kupovinu. Ako ta mogućnost ne postoji, vrlo važno je “nakuhati” još u trudnoći, te obaviti veliku kupovinu.Iako zbog ambulantnih poroda mi primalje nemamo slobodne vikende, volimo baš ovaj način poroda jer sve funkcionira puno bolje. Maternica se vraća na vrijeme u početnu poziciju te samim time krvarimo fiziološki, vitalni znakovi se brzo normaliziraju, puno oxytocina u stanu dovodi do brzog nadolaska mlijeka te uspješnog dojenja (do sada još nisam doživjela da je netko morao dati samo i jednu flašicu). Novorođenčad i majke puno brže procesuiraju porod i eventualno traumatično iskustvo. Pupak puno brže otpada i gotovo nikada čak ni ne pocrveni, samim time kupa se već puno ranije.


Ovdje je vrlo važno biti dobro pripremljen još u trudnoći, a još važnije je imati potpuno povjerenje u sebe, partnera i primalju.


Stoga samo naprijed, slušajte svoj stomak i svoje srce, sigurno nećete pogriješiti.AUTOR TEKSTA: Ana Varzić

54 views
bottom of page