top of page

Adaptirano mlijeko

Kako ispravno hraniti novorođenče isključivo s adaptiranim mlijeko? Ima li takvo novorođenče više grčića i kakva je stolica?Definitivno nisi loša majka ako ne dojiš i ljudi definitočno ne bi smjeli osuđivati jer ne znaju pozadinu, a ako i znaju skoro da nemaju pravo ni pitati, još manje komentirati i osuđivati! Neke majke ne doje jer ne mogu/ne smiju iz medicinskih razloga, nekima dojenčad jednostavno nisu dovoljno jaka za sisanje, a neke i ne žele dojiti jer im taj osjećaj nije ugodan. Svojoj primalji smiješ iskreno reći svoje razloge, bez straha za osudom, a pomoć će biti brža i efikasnija.

Što znače oznake PRE i HA?

Kod hranjenja novorođenčeta isključivo adaptiranim mlijekom vrlo važno je znati da ono s oznakom PRE je najsličnije majčinom mlijeku i može se davati do prve godine djetetova života, nema potrebe prelaska na jača mlijeka ako dijete pije normalnu količinu koja je zadana (naravno s malo varijacije) i napreduje na težini. Oznaka HA znači hipoalergenska hrana koja je namijenjena za onu djecu čiji roditelji ili braća/sestre pate od alergija kao na primjer na pelud, životinjsku dlaku, kućnu prašinu ili kravlje mlijeko.


Jeste li znali da u Njemačkoj skoro svako treće dijete ima povišeni rizik na alergiju? Upravo iz toga razloga moramo biti oprezni, a u trudnoći možeš uzimati probiotik kako bi se taj rizik smanjio.Koliko je obroka potrebno u 24 sata?

Kao i kod dojenja potrebna su 8-12 hranjenja u 24 sata. Što je dijete starije, manje obroka je potrebno. U svakome slučaju nikako u prvih par mjeseci dopuštati duže spavanje od 4 sata zbog razvijanja mozga.


Jeli važan nastavak za flašicu tj. duda?

Kako su sva novorođenčad sisači potrebno je koristiti što prirodnije nastavke u obliku bradavice s rupicom odvoda za zrak. I ovdje je moja preporuka *Lansonoh (iskrivljeno ime zbog nereklamiranja).

Običnu dudu varalicu u međuvremenu novorođenče smije dobiti, ali isto kao i kod dojenja poželjno je prvih šest tjedana pričekati.


Grčići i stolica

Na samome početku grčići su više prisutni dok se crijevna flora ”ne navikne”, a stolica meka zatim tvrđa pa opet mekša i rjeđa. Ne mijenjajte svakih par dana ili tjedana hranu jer to dovodi do još više problema s grčevima i stolicom. Ako se na to odlučite onda svakako gledajte da se to odradi postepeno kao na primjer prvi dan jedan obrok, drugi dan dva, itd.


Svaki početak je težak i svako dijete drugačije. Važno je pronaći zadovoljstvo za oboje i zapamtite da je važno slušati svoje srce!


AUTOR TEKSTA: primalja Ana Varzić


86 views