top of page

Carski rez - priprema i oporavak

Carski rez (lat. Sectio caesarea) tzv. Kaiserschnitt je porođaj operativnim zahvatom kroz trbušnu stjenku i maternicu majke. Postoje dvije vrste - planirani (Primäre Sectio) i neplanirani (Sekundäre Sectio).
Nerijetko žene rađaju bas carskim rezom jer im je to želja ili iz medicinskih razloga. Nekima je drago, a nekima je žao - iskustva su različita.Carski rez nije samo način poroda nego isto tako i velika operacija trbuha, trbušne stijenke i maternice.

Pripreme za operaciju

Kod dogovorenog carskog reza dolazimo na pripreme za operaciju nekoliko dana prije samog zahvata gdje se rade krvne pretrage, zatim idete kod anesteziologa gdje se odlučuje pod kojom anestezijom se radi zahvat. U većini slučajeva radi se o spinalnoj anesteziji. Ako se zahvat radi iz medicinskih razloga onda su mogući i dodatni pregledi. Osim što ginekolog radi rutinski pregled objašnjava Vam i rizike samog zahvata, te Vi potpisujete pristanak.


Na sam operativni zahvat dolazite u dogovoreno vrijeme, najčešće dva sata prije kako biste dobili antibiotsku profilaksu i kateter te uklonili potencijalne smetnje kao što su kontaktne leće, nakit, proteze i slično.


Sam zahvat može potrajati i do sat vremena iako je vaše dijete od početka zahvata već nakon desetak minuta rođeno. Tijekom cijelog zahvata ste budni ako ste u spinalnoj anesteziji te osjećate “kako se nešto radi”, ali ne i bol.


Bonding - koža na kožu

Odmah po rođenju majki se novorođenče pokazuje i u najboljem, ali nažalost rijetkom slučaju stavlja na prsa kako bi ostvarili kontakt koža na kožu. Najčešće je situacija takva da upravo tata ostvaruje taj kontakt, a majka odmah nakon zahvata. Taj isti kontakt možete i kod kuće u mirnoj i sigurnoj okolini uvijek iznova proživljavati nakon kupanja i zove se Rebonding.


Ako ste nekim slučajem rodili u općoj anesteziji nakon poroda idete na dva sata u sobu za buđenje, a ako ste rodili u spinalnoj anesteziji ostajete u rađaonici gdje je i napravljen carski rez. Nakon toga smještaju Vas na odjel babinjača.


Odjel babinjača

Po dolasku na odjel babinjača medicinska sestra pregledava Vaš rez na kojem se nalazi teški “jastučić” s pijeskom koji se zadržava 24 sata kako bih spriječilo krvarenje, zatim se manualnim pregledom utvrđuje stanje i pozicija maternice te mjeri krvni tlak i provjeri boju urina. Ista ta medicinska sestra potom uzima vaše novorođenče i odlazi s tatom obaviti pregled i obući vaše novorođenče.


Pregled novorođenčeta po dolasku na odjel babinjača:

-mjeri tjelesnu temperaturu

-mjeri tjelesnu težinu

-previja pupčane vrpcu

-provjerava fontanele

-provjerava ima li kakvih anomalija

- daje Vitamin K(2 ml koja se pije)

- stavlja dvije nove narukvice


Prvo ustajanje nakon poroda

Prvi put ustajete već 6-8 sati nakon samog zahvata, prvenstveno kako bi cirkulacija bila bolja i žena malo uredila i promijenila uloške, te sredio krevet. Kod drugog ustajanja se gleda ako već prvi puta niste uspjeli doći do toaleta da se ovaj puta uspije i eventualno izvadi kateter.


Otpuštanje iz bolnice nakon carskog reza

U pravilu se opušta nakon četiri dana, no u zadnje vrijeme je cesta praksa već i nakon tri dana.


Kućna njega i uloga primalje

Po dolasku kući već isti ili najkasnije sljedeći dan posjećuje vas vaša primalja i pregledava visinu maternice, poziciju trbušnih mišića (lat. Rektusdiastase) te rez i prema samom nalazu preporučuje njegu. - Svakako je važno pripaziti kako krvarenje s uloška ne bi imalo kontakt s rezom

- Zračiti rez što je više moguće - Pripaziti da mrežaste gaćice nemaju direktnog kontakta s rezom i koncima. Stavite veliku sterilnu gazu preko cijelog reza

- Čim prije moguće pokušajte se 1-2 puta dnevno legnuti na stomak te između stomaka i madraca stavite mali jastuk u području maternice (između pupka i zdjelice) kako bi krvarenje što bolje izašlo van.


Ako je sam rez malo crven onda je dobro 2-3 puta dobro dezinficirati antiseptikom za kožu iz pomoć sterilnih gaza.


Ako krvarenje ne ide, a treba potrajati 6 tjedana legnite se na stomak kao gore opisano 2 puta dnevno, pijte čaj od rusomače (Hirtentäscheltee) dvije šalice dnevno te zamolite primalju, supruga, mamu ili prijateljicu da Vam napravi masažu stomaka tzv. Rückbildungsmassage s uljem koji potiče daljnje krvarenje tzv. Rückbildungsöl.

Ako je rana natečena možete je jedanput dnevno 3-5 minuta hladiti (ne stavljati direktno na ranu nego koristiti gazu pa na nju staviti smrznuti "pad", meso, uložak).


Vaša primalja Vam može sve to pokazati ili dodatno još napraviti kineziološki Taping, te svakodnevno obrađivati ranu s laserom koji potiče brže zacjeljivanje i ostavlja manji ožiljak.


Rückbildungskurs je također važan i nakon carskoga reza kako bi se svi mišići vratili na mjesto.AUTOR TEKSTA: Ana Varzić

135 views