top of page

Babinje i njegove nedaće

Još uvijek ima puno tabu - tema pa tako i u babinju. Situacije koje rijetko tko želi otvoreno ispričati pa čak i najbliže prijateljice.


Često u razgovoru s mojim ”babinjačama” otkrivam kako ih nitko nije pripremio na određene situacije. Na Instagramu je sve savršeno, u životima prijateljica i onda kada one nešto kažu o tome, odjednom se progovara. Tek onda dolazi ono: “Hej, pa i meni je bilo isto tako!”


Tabu - teme u 21. stoljeću ne bi trebale postojati.

Naravno da s ovime ne želim nikoga uplašiti nego samo reći kako u trudnoći tako i u babinju nije sve lijepo, savršeno i uvijek pod kontrolom.


Hemeroidi

Vrlo često rodilje tijekom poroda ako ne već i ranije dobivaju hemeroide. Najčešće dolaze zbog velikog nagona na debelo crijevo tijekom poroda. A za njih skoro uvijek vrijedi da kako su došli da će tako i otići. Krema u apoteci bez recepta ima more, a također pomažu i hladni oblozi te sprej za nos.


Trudovi

Prirodan porod nije uvijek savršen i može biti poprilično bolan. Kada kažemo da su trudovi nezamislive jačine, uvjeravate se tek kada ih sami dobijete. Ovdje takoder često čujem kako ni uz sve priče nisu mogle ni približno zamisliti jačinu. No međutim svakim tim dobro odrađenim trudom smo sve bliže svome novorođenčetu. Da se ta bol zaboravlja po porodu, nije uvijek slučaj i to je naravno sasvim u redu.


Dojenje

Dojenje je nešto predivno čim imate još veću i jaču povezanost s novorođenčetom, a također s istim rješavate i sve novonastale muke od bolnog stomaka do crvene guze. Međutim sam start je bolan, pogotovo onih prvih par sekundi. A kako bi dojenje bilo uspješno dojite ne rijetko prema svome osjećaju cijeli dan dok su bradavice vrlo bolne. Sva sreća iako si to na samome početku i ne možete zamisliti, za dva tjedna ste vas dvoje ili troje pravi tim i više se skoro pa i ne sjećate kako je bilo na početku. A na početku si opet niste mogli ni zamisliti da će tako biti vrlo skoro.


Znojenje

Radi hormona koji luduju znojimo se konstantno i abnormalno, doslovno na očigled i što je najgore smrdimo sami sebi. Normalno je i nekoliko puta dnevno se otuširati i presvući. Poželjno je koristiti neutralne dezodoranse bez jakih mirisa.


Krvarenje

Krvarimo šest tjedna nakon poroda neovisno bio on prirodan ili carskim rezom. Također se “osjeti” i to je sasvim normalno osim kada se intenzivno osjeća npr. na pokvarenu ribu. Mijenjajte uloške koji nemaju apsolutno ništa plastike svaka dva sata, a Po Dusche omogućava svaki puta osjećaj čistoće i svježine.


Hormoni

Osim što su hormoni zaduženi za prirodan porod i dojenje, također su tu i za naše promjene raspoloženja. Sasvim je u redu da se rasplačete pred svojim partnerom, majkom, prijateljicom ili babicom. Plačete jer ste umorni, neispavani, a i jer vam je vaša beba najljepša na svijetu. No, ako to postane dnevna rutina svaki dan, ne osjećate se dobro - ne sramite se potražiti pomoć.


Iz iskustva vidim jako puno prednosti ambulantnog poroda gdje sve ove faze traju puno kraće i bezbolnije. No ovdje je vrlo važno da je tata prvih mjesec dana uz majku kako bi mogao biti od velike pomoći kako fizičke tako i psihičke.

Kao što sam već i prije spominjala, priprema na prirodan porod, carski rez i dojenje je vrlo važna te možemo neke od prethodno navedenih ”problema” eventualno već preveniranjem ublažiti. Međutim, sve je to dio majčinstva koji nas čini jačima, čini nas majkama jer samo mi to možemo i s opravdanjem nosimo tu posebnu titulu.


AUTOR TEKSTA: Ana Varzić

95 views
bottom of page