top of page

Beba okrenuta na zadak, što sada? Opcije za poticanje bebe da se okrene prema zdjelici

Jedan od čestih razloga za dogovor o carskom rezu je kada je beba okrenuta na zadak. Pri samom saznanju mnoge majke se često se raspituju o mogućnostima i opcijama kako pospješiti da se beba okrene glavom prema zdjelici. Često je prisutan strah i silna želja da se to promjeni s obzirom na to da majke već podsvjesno u sebi imaju određene želje kakav porod bi htjele imati. Tako nam je u prošlom tekstu svoje iskustvo ispričala majka koja je silno sanjala o porodu u vodi, ali zbog toga što je beba "sjedila", najbolja opcija je bila porod uz carski rez. (Cijeli tekst o njenom iskustvu možete pročitati na linku: https://www.muttismitherz.com/post/moj-carski-je-bio-planirani-jer-se-moj-mali-nije-htio-okrenuti )

Svaki porod je poseban i svaki nosi svoju težinu, svoje prednosti i mane no u konačnici je najvažnije da bude najbolji za majku i dijete.

Foto: Arhiva

Zato ako je vaša beba okrenuta na zadak, prije nego se odlučite na carski rez, obratite pozornost da postoji nekoliko mogućnosti kako biste potaknuli bebu da se okrene glavom prema zdjelici. Neke od mogućnosti kroz primjere nam piše primalja Ana Varzić:

Indijski most(Indische Brücke)

Vježba indijskog mosta omogućuje bebi da guzom dođe do vrha maternice, a glavom se namjesti prema zdjelici. Izvodi se tako da se ugodno smjestite na tvrdu podlogu ili matu, ležite na leđima, noge su savijene u koljenima s razmakom, potom stražnjicu izdignite prema gore i zadržite što je duže moguće. Kako bi vam bilo ugodnije možete staviti deblji jastuk ili smotuljak deke ispod stražnjice, a noge na stolicu. Cilj vježbe nije često ponavljanje nego zadržavanje položaja. Vježba se može izvoditi već od 32. tjedna trudnoće a nosi i neke rizike kao na primjer mučninu ili nesvjesticu kod trudnica tako da bi iz toga razloga bilo poželjno obavljati vježbu kada je partner u prostoriji.

Svijetlo

Kako beba u stomaku reagiraju na zvukove isto tako reagira i na svjetlost. Uzmite najobičniju džepnu lampu te vodite od vrha stomaka prema zdjelici a beba će ju ako želi pratiti.

Akupunktura

Već od 33. tjedna trudnoće moguće je raditi akupunkturu tj. poticati fiziološki tijek trudnoće i poroda.

Moksibusticija

Moxing se izvodi najčešće u kombinaciji s akupunkturom već od 36. tjedna trudnoće. U ovom slučaju se s cigarom od pelina zagrijava dio malog prsta na nozi. Isto kao i akupunktura dolazi iz kineske medicine.

Vanjsko okretanje

Vanjsko krstarenje vrlo često bude ponuđeno od strane ginekologa pogotovo u velikim klinikama jesi pronađe poneki iskusni stručnjak. Proces je često vrlo neugodan ponekad i bolan, ima neželjene posljedice i nije isključeno da se beba neće ponovno okrenuti na zadatak. Kako bi postupak bio uspješan potrebno je dovoljno plodove vode, a moksibusticija svakako daje dobar preduvjet odnosno rezultat.

Razgovor s bebom

Vjerojatno ste primijetili kako vaša beba reagira pri razgovoru, isto tako reagira kada roditelji s njom razgovaraju. Kontakt između roditelja i beba u stomaku izuzetno je važan i možete s time puno postići kao na primjer “nagovoriti” bebu da se okrene.


Foto: www.pixabay.com

Za kraj je vrlo važno znati da ako se beba ne želi okrenuti treba i ostati na zadak jer je tako za nju najpravilnije. Ni jedna od ovih preporuka neće u tome slučaju ništa funkcionirati. Često kažemo da se sve događa s određenim razlogom, pa tako vjerujemo da je isto i sa situacijom zašto je beba u određenom položaju.

U današnje vrijeme zbog rizika pri spontanom porodu na zadak se često dogovara planirani carski rez. ( O pripremi i oporavku nakon carskog reza nam je Ana pisala prije te cijeli tekst se nalazi na linku: https://www.muttismitherz.com/post/aninkutak-carskirez-priprema-i-oporavak )

No ipak postoje pokoje klinike u velikim gradovima koji ih provode. Važno je da se o svemu dobro informirate - puno čitajte i raspitajte se, tražite više stručnih mišljenja i odlučite prema svome osjećaju. Ti si ta koja znaš najbolje za sebe i svoju bebu i nisi apsolutno ništa manje vrijedna ako si se odlučila roditi na carski rez.


Mama, budi hrabra, snažna-sve što radiš je najbolje! Svaka trudnoća je drugačija i posebna na svoj način! Pokušaj maksimalno uživati u njoj i sjeti se da je važno da misliš na sebe i dijete i što je najbolje za vas!23 views