top of page

Dojenje i flašica/adaptirano mlijeko u kombinaciji

Što ako dojim, imam ili nemam dovoljno mlijeka ili jednostavno želim zbog rasterećenja nadohraniti bebu - hoću li izgubiti mlijeko, hoće li se beba naviknuti na flašicu? Pitanja s kojima se mnoge majke susreću te samim time i dolaze na metu pohvala ili osuda zbog načina hranjena svog djeteta.Ako tvoje dijete nije samo dojeno dijete, ne znači da nisi dovoljno dobra mama. Jesi!

Tvoja želja, izbor, mogućnost ili nemogućnost su samo tvoji i imaš pravo odabrati put koji želiš, ukoliko je taj put naravno, ispravan za tvoje dijete. U razdoblju trudnoće, svaka majka već zna što želi po pitanju dojenja. Nekima nažalost ti planovi nisu uspješni kako su i zamišljeni, ali zato su drugi izbori i mogućnosti tu da zadovolje potrebe mališana.


Odlučila si da želiš dojiti, ali bi ponekad htjela i iskoristiti vrijeme za sebe, - ostaviti dijete na čuvanju zbog privatnih obveza i samim time se moći osloniti na podršku supruga ili nekoga tko će tvoje dijete uspješno nahraniti uz bočicu. Realno, dojenje je nešto što nam onemogućuje odvajanje od djeteta na nekoliko sati. Majkama koje imaju isključivo dojenu djecu često navode da im nedostaje to vrijeme da se uspiju odvojiti na nekoliko sati radi nekih drugih obveza ili želja i potreba. Pomoć u toj situaciji se javlja kao alternativa - korištenja bočice.

Možda nemaš dovoljnu količinu mlijeka, možda otac želi imati jednaku povezanost s djetetom kao što to ima majka koja doji. Možda postoje zdravstveni problemi, a možda ste to jednostavno vi tako odlučili. Postoji veliki broj razloga, ali oni uostalom nisu niti bitni. Kakav god da je, važno je uzeti u obzir i ovu situaciju. Ne znači da će svako dijete prihvatiti bočicu i jesti iz nje kada mi to poželimo (dojena djeca). U toj situaciji moramo skrenuti pažnju na neke od koraka. Zato nam naša primalja Ana Varzić u daljnjem tekstu prenosi informacije o hranjenju djeteta u kombinaciji dojenja i bočice.


Dojenje možemo uspješno kombinirati s bočicom u nekoliko varijacija. Kako uspješno nadohraniti bebu, a da ne napravimo problem?


Osobno sam jedna od onih babica koje podržavaju sve. Ukoliko se ”moje mame” odluče na dojenje, nadohranu ili kombinaciju, ja ih svakako pratim i potpomažem kako bi bilo uspješno i bez problema.


Sretna i zadovoljna beba - sretna i zadovoljna majka! Najvažnija kombinacija!

Dojenje i flašica radi rasterećenja ili zajedničkog trenutka tate i novorođenčeta


U redu je dojiti i davati flašicu no važno je imati flašicu koja je kompatibilna s dojenjem kao npr. Lansonoh (namjerno izmijenjeno jedno slovo zbog ne*reklamiranja). Zatim nudimo flašicu uvijek u isto vrijeme kako bi novorođenče, a i dojka dobili potrebne signale za neproizvodnjom mlijeka. Dojka i novorođenče naviknu se na manju proizvodnju mlijeka te zbog toga nakon nekog vremena dojenje postane u to vrijeme neefektivno. Tvoje dijete je i dalje pretežito dojeno i ti zbog toga nisi loša majka.

Nadohrana zbog nedovoljne količine majčinog mlijeka


Kod nadohrane zbog nedostatka majčinog mlijeka je također izuzetno važna flašica s odgovarajućom dudom koja je kompatibilna s dojenjem. Potaknuti proizvodnju možemo različitim dodatcima prehrane u obliku kapsula koji su isključivo namijenjeni za navedeno i možemo ih nabaviti samo u ljekarni. Također u ljekarni imamo mogućnost iznajmiti profesionalnu izdajalicu na recept koji nam mogu izdati ginekolog i pedijatar. Preporuka je uvijek prvo dojiti zatim izdojiti 15-ak minuta, a onda i nadohraniti majčinim ili adaptiranim mlijekom. Ako je količina izdojenog mlijeka mala prvo dajemo izdojeno mlijeko, a potom adaptirano i nije ih poželjno miješati u flašici.Svaka majka treba i vrijeme za sebe! Osim što je važno svome djetetu pružiti najbolje i najviše moguće, važno je da u pozadini toga stoji zadovoljna i sretna majka zbog svega što radi, a samo da te podsjetim - radiš to najbolje što možeš!


AUTOR TEKSTA: Ana Varzić