top of page

Fotografija kao uspomena za čitav život

Fotografije su uspomene - one su stvarne i među najljepšim poklonom jer su unikatne i originalne. Onaj trenutak kada uzmeš foto album i listaš slike bude se u tebi posebne emocije, vraćaju te u trenutke koji su se dogodili te stavljaju osmijeh ili suze na lice. Slike koje stavljaš na zid pružaju toplinu tvome domu, podsjećaju te iznova na ono što je bilo, vraćaju te u trenutak koji ti nitko ne može opisati. Da, za sliku se možeš namjestiti, potruditi se da bude naštimana po tvojim očekivanjima, ali pogled iz očiju koji blic okine teško možeš naštimati.
Danas nam je dostupno mnogo tehnologije pa zato često zaboravljamo te slike izraditi. Tako nam pune memorije na uređajima te ostaju neotvorene i zaboravljene. Tako mi je i samoj! A obožavam slike - uživam s njima i kroz njih, a i moja kćerka ih obožava gledati. Kao pričanje priče kroz vlastite događaje (a to je ujedno i najljepša priča). Sjećam se jedne anegdote koje mi je mama rekla: "Ponesi slike sa sobom kada napuštaš svoj dom!" Nikada mi nije bilo jasno do onog trenutka kada sam htjela svoje slike iz djetinjstva gledati. Danas nam je nešto drugačije. Kao što sam već rekla, u mobitelima imamo stotine slika. Od tih stotina ostanemo na 5 sličnih od kojih se opet ne možemo odlučiti za jednu koju bismo izradili pa tako one ostaju zaboravljene i spremljene u memoriji prepunoj sličnoga. Je li tako i kod tebe?

"Sve su naizgled iste, a tebi je svaka od njih drugačija na svoj način! :)"

Trudnoća, rođenje djeteta, prigode poput rođendana ili krštenja i vjenčanja su razdoblja i događaji kada imamo posebne emocije-koje želimo posebno obilježiti te čuvati za sve naraštaje naše obitelji kako bi to vidjeli.

Iako su nam dostupni razni mobilni uređaji s odličnim rezolucijama za slikanje, nitko ne može zamijeniti profesionalne slike. Nitko ne može zamijeniti ljude koji to rade radi ljubavi, sa znanjem uz profesionalnu tehnologiju. Kako u svakom poslu, u svakom proizvodu u koji je uložen trud, novac, vrijeme i ljubav - nosi svoju vrijednost. Danas je možda luksuz priuštiti si profesionalno fotografiranje, no često zaboravimo koliko si drugih luksuza priuštimo, a da ne razmišljamo. Materijalne stvari kroz vrijeme gube svoju vrijednost dok je kod fotografije baš suprotno, one kroz vrijeme dobivaju na svojoj vrijednosti i one nikada ne blijede.

U konačnici, naravno, svatko zna koji luksuz najviše želi, koji poklon osobi više znači i što svakoga od nas čini sretnim i zadovoljnim.


"Fotografija nije papirnata vrijednost, ono je investicija za uspomene koje nikada ne blijede! Ona je nepovratni trenutak. Vrijeme prolazi, ali s fotografijama svoje najljepše trenutke nikada ne zaboravljamo!" Veldina Agić


FOTO: @glueckklee_fotografie

Trudnoća i rođenje djeteta je nešto što većina majki želi imati za sebe. Jedanput nosiš to dijete u sebi, jedanput je tako maleno i odraste dok se nisi ni okrenula. Dok sam bila trudna razmišljala sam o profesionalnom fotografiranju i stalno to nekako odgađala. Što zbog nedostatka vremena, što zbog nečega drugoga. No, ono što sam znala je da ću definitivno to odraditi za kada moja kćerka dođe na svijet. Da, znala sam da želim, ali nisam bila svjesna da moram računati kako je određeno razdoblje važno i nisam računala da termin ne mogu dobiti onda kada ja to želim. S obzirom na sam svoj propust, a vjerujem propust i očekivanja mnogih, odlučila sam u ovom tekstu imati smjernice koje su bitne kada planiramo profesionalno fotografiranje. Zato sam našla sam se na kavi s profesionalnom fotografkinjom Veldinom, s kojom sam nekada i imala Fotoshooting "Family portreta" kako bi sebi i vama ponudila smjernice u vidu fotografiranje trudnoće, novorođenčeta i malog djeteta. Usmjerili smo se na pitanja poput: koje je razdoblje najbolje za profesionalno fotografiranje i zašto? Saznala što fotografija predstavlja njoj, na što roditelji trebaju obratiti pozornost i moramo li mi, kao modeli, voditi posebnu brigu o nečemu.

(Veldina Agić je ljubav prema fotografiji otkrila onog trenutka kada je htjela imati fotografije za sebe, posebno nakon rođenja svog prvog djeteta, Ono što nedostaje tebi, najčešće osoba počne raditi kako ne bi nedostajalo i drugima. Fotografijom se bavi preko deset godina, a tek nakon 6 ga je odlučila pretvoriti u posao, iako kaže da ona to ne smatra poslom nego strašću, uživanjem i smislom.


Slikanje trudničkog trbuha "Baby bauch"

Idealno razdoblje za slikanje trudničkog trbuha je između 28-og i 34 - og tjedna. Trbuh u tom razdoblju savršeno odgovara veličinom i oblikom, a žena je i dalje fleksibilna i fit. Nisu prisutni toliki bolovi u leđima i nema toliko vode u tijelu kao što to bude pred kraj trudnoće, a za buduću majku je ipak najvažnije da se dobro osjeća.

Žena, osim što u tom razdoblju zrači posebnom energiju (obzirom da nosi u sebi još jedan ili više života) još dodatno stvara trenutak koji ovjekovječuje za sebe i svoju obitelj te dobiva pažnju, opuštanje uz osmijeh baš onako kako to svaka žena i buduća majka zaslužuje.FOTO: @glueckklee_fotografie


Slikanje novorođenčeta "babyshootinga"

Idealno razdoblje je do 14 dana. Zašto i je li to prerano, pitat će svaka druga majka? Zato što bebe tada još jako puno spavaju pa je zato i najlakše odraditi fotoshooting. Veldina napominje ono što i često govori roditeljima, a to je da je zaista važno u tom trenutku se opustiti. Osim što prepuštaju dijete osobi koja radi, zna i voli svoj posao, prepuštaju ga i jednoj majci. No ne mora niti svaki fotograf biti majka jer svi oni uče i znaju metode umotavanje djece koje se koriste radi umirivanja. Te metode se primjenjuju još od prvih dana bebinog života u bolnici pa nastavljaju i kod mnogih roditelja. Najčešće mame, koje imaju prvo dijete ili dolaze prvi puta osjećaju blagu napetost što ih očekuje, no kako vrijeme prolazi vide da zaista mogu uživati u tom razdoblju, opustiti se i prepustiti momentima zabave i stvaranjem prekrasnih momenata.

Također što je važno naglasiti je da se roditelji ne trebaju brinuti hoće li beba plakati ili hoće li joj biti hladno. Studij je uvijek prilagođen temperaturi novorođenčeta, oko 28 stupnjeva. Tempo se prilagođava bebi pa ono bez problema može dojiti, piti flašicu kada god to želi i koliko puta to želi. Kako Veldina kaže: "Slikanje je umjetnost, momenat koji nastaje u trenutku kada treba, a ne kada to netko želi. Ono ne žuri, slikanju se prepuštamo i kroz spontanost nastaju najbolje i najdraže slike!"


Važno je osluškivati bebu i njeno raspoloženje, kako u hranjenju i spavanju, tako i fotografiranju!"

Slikanje malog djeteta

Za slikanje dalje malog djeteta, nema nekog posebnog pravila osim da je najbolje razdoblje kada dijete počne sjediti. Samim time dijete je dobilo snagu i čvršće je pa se može prilagoditi pozicijama. Djetetu treba dobra atmosfera, igra i zabava, netko tko će ga poticati da uživa u svome fotografiranju, a svaki fotograf želi odraditi svoj posao najbolje što može i stvoriti roditeljima i djeci najljepše uspomene. Ponekad djeca znaju još više uživati u svemu sami od sebe i ispadaju kao pravi profesionalci fotografije, a dami toga nismo ni svjesni.


Family portrait

Na kraju, po meni jedne od najljepših i najvažnijih fotografija, a to su fotografije obitelji. Dolaskom djeteta, dijete postaje najvažniji fokus fotografije. Sebe često zaboravimo, ne stignemo ili ne radimo to jer ne želimo. Centar naše ljepote i slatkoće vidimo samo u našem djetetu ili djeci. Zaboravimo kako je bitno stvarati uspomene nas roditelja skupa s našom djecom. Upravo ti zajednički trenutci su oni koji će njima ostati u sjećanju.

Tu su prisutne još fizičke i hormonalne promjene uzrokovane trudnoćom i porodom. Žene često osjećaju možda sram, pokušavaju prekriti nedostatke ili jednostavno nemaju vremena posvetiti se sebi. Ali baš zato, ja mislim da apsolutno svaka majka treba biti ponosna na sebe i svoje tijelo i samim time zabilježiti ga i sačuvati kao uspomenu zbog života kojeg je dala.

"Draga mama, ti si predivna i zaslužuješ imati što više slika svojim djetetom. Tvoj višak oko stomaka je poseban i s razlogom, on zaslužuje divljenje i uspomenu. Ti si takva kakva jesi te u očima svog djeteta i supruga si najljepša osoba koja postoji!"

Ljubav otkrivamo sami i sreću nalazimo u sitnicama. Došli smo u razdoblje kada nam se sve nekako poremetilo, no u svemu tome je važno pronaći trenutke koji nas čine sretnima. Trenutci nam lete, pogotovo vrijeme. Naša djeca odrastaju prebrzo - od malenih beba postaju dječaci i djevojčice i s vremenom već stvaraju svoje živote. Posvetimo im vrijeme, trenutke i stvarajmo s njima uspomene. Trenutak smijeha, igre i zabave su oni koje će pamtiti, a to je ono što im zapravo želimo i priuštiti!

Zato razmišljaj o pozadini svake priče. Iza svake sretne i zadovoljne osobe postoji razlog zašto je to tako. Nemojte zaboraviti da dijete treba zadovoljne i sretne roditelje da bi i ono bilo sretno, A male stvari stvaraju velike!


30 views