top of page

Grčići kod novorođenčeta

Jedna od najčešćih briga novopečenih roditelja upravo su grčići kod novorođenčeta. Zašto se oni pojavljuju i kako možemo pomoći našim bebama da im bude lakše pisat ću u nastavku.


Pixabay.com

Zašto nastaju grčići?


Svako novorođenče koje je pravovremeno rođeno ima nezreli crijevni sustav što znači da prijevremeno rođena djeca imaju još više s time se boriti.

U prvih tri mjeseca novorođenčetova života isti taj sustav sazrijeva te zbog toga dolazi do grčeva.

Kako su nam za našu crijevnu floru potrebne “dobre” bakterije tako ona novorođenčad koja je rođena na carski rez imaju više poteškoća jer su rođeni u sterilnim uvjetima.Kako prevenirati?


Prirodan porod je jedna od opcija samim time što novorođenče tijekom izgona kupi sve dobre bakterije koju su potrebne. Iz toga razloga bih bilo dobro napomenuti prije carskoga reza da želite da se netom nakon operacije na lice, ponajviše u području usta nanese sluznica iz vagine.


Iako su mišljenja različita što se tiče prehrane majke koja prelazi u majčino mlijeko, pa samim time proizvodi grčiće, pišem iz iskustva da je istina na pola puta. Izbjegavajte jesti ono što vas inače napuhava, jedite normalno, testirajte i ne zaboravljajte što ste jeli ( lako zaključite što vašoj bebi ne odgovara).


Dojenjem možemo i prevenirati i umanjiti grčiće. Majčino mlijeko je lako probavljivo, samim time dolazi češće do stolice. Također bolove umirimo dojkom tj. mlijekom, novorođenče plače manje i ne guta nepotrebno dodatni zrak.


Vitamin D s fluoridom pospješuje grčeve, a prema istraživanjima nepotreban je u prvih pola godine bebina života iako je preporuka pedijatra. Ako odaberete opciju bez fluorida važno ga je s prvim zubom primjenjivati kroz zubnu pastu.


Vitamin D dajte isključivo ujutro odmah nakon buđenja, tako ćete dobiti grčeve samo u jednome razdoblju dana i to u onome kada i vi najviše snage imate i odmorni ste, a po noći svi mirno spavate.


Masaža stomačića radi se minimalno dva puta dnevno s uljem koje sadrži bilje komorača, anisa, lavande i sličnoga.


Samostalno kakanje” - postavite bebu u poziciju za kakanje bez pelene iznad wc-a, umivaonika i posudice. Pozicija za kakanje koju mi odrasli koristimo isto tako koristi i bebama, također to da nemaju pelene. Znate ono kada mijenjate pelenu pa vam se beba nakon nekog vremena popiški i pokaka - e to je upravo to!Kako ublažiti bol?


Leteći položaj - postavite bebu tako da vam leži na podlaktici s glavom kod lakta koja se samostalno drži, a dlan vam je točno ispod stomaka. Palac i kažiprst drže natkoljenicu kod prepone.


Probiotik - dobre bakterije možete i kupiti u apoteci. Na tržištu ima podosta probiotika za novorođenčad. Cijena je otprije oko jednog eura po danu. U dosadašnjem radu su mi se ”nažalost” bolje pokazali oni u obliku praha što predstavlja problem kod primjene (mali savjet: rastopite s majčinim mlijekom ili prokuhanom vodom potom navucite u špricu i laganim potiskom primijenite probiotik u usta novorođenčeta).


Termofor, plosnata flaša ili jastuk sa sjemenkama utoplite/ugrijte i stavljajte tijekom cijelog dana izuzev dojenja i spavanje na stomaku.


Školska medicina - ako nije potrebno ne kupujte raznorazne sirupe jer baš i ne pomažu toliko, a sadrže puno šećera i ponešto štetnih sastojaka u dozvoljenim količinama. Jedino što ima smisla za baš one najgore dane su čepići s komoračem i oni klasični protiv bolova.


Što nikako ne smijemo?


Čajeve molim vas nikako ne dajte jer teško padaju na bubrege, te može doći do zatrovanja.

Znam da su to naše majke i bake davale nama, isto tako su davale i mak, prženo brašno te nas vozili u autu bez sjedalice što nitko od nas ne bi danas ponovio.

Savjet:


Grčići su poprilično naporni kako za novorođenče tako i za majku. Normalno je, ima ih svaka beba - neke manje, neke više. Različiti su pragovi tolerancije i bola kod svakoga od nas. Osim što nam muškići malo više pate, ali to je u redu, proći će, oni ne moraju jednoga dana roditi :)

Okupite oko sebe obitelj, prijatelje i poznanike, otvoreno zatražite pomoć - kuhanje, kupovina, čišćenje, pranje, peglanje ili samo da niste sami, kako biste dobili lijepu riječ, riječ podrške i utjehe.

Ako si možete priuštiti zatražite porodiljni za tatu, bar prvih mjesec dana kada je kao i u svakome početku teško. Kasnije kada se uhodate iskoristite drugi mjesec za zasluženi godišnji odmor negdje gdje ima “ Baka - servis“ ili pak dadilja.

I ne zaboravi - jaka si i možeš ti to!


AUTOR TEKSTA: Ana Varzić primalja

50 views