Kada potražiti primalju/ babicu/ Hebamme ?

Nerijetko buduće majke traže prekasno babicu jer ne znaju da su trudne, čekaju prvi otkucaj srca ili da prođe prvih dvanaest tjedana. Zato je važno ako planirate trudnoću da odmah mislite i o pronalasku svoje babice.


Kada potražiti primalju/babicu/Hebamme?


Radi opće poznatog manjka primalja u München-u a pogotovo onih s “našeg” govornog područja, potrebno je krenuti u potragu već nakon pozitivnog testa na trudnoću što bi značilo da su najbolje šanse dobiti željenu primalju između četvrtog i šestog tjedna trudnoće. Čekati da prođe prvi trimestar kako bismo se uvjerili da je sve u redu je najčešće već kasno.

Što su zadaće jedne primalje u trudnoći, za vrijeme poroda te u babinju?


https://www.hebammenverband.de/index.php?eID=tx_securedownloads&p=3683&u=0&g=0&t=1643093429&hash=b1802446f57f119f1b028971682715163b9feffc&file=/fileadmin/user_upload/pdf/Beruf_Hebamme/Was_tun_Hebammen/DHV_Flyer_Was_tun_Hebammen_serbokroatisch_web.pdfNajpovoljnije vrijeme za traženje primalje je između četvrtog i šestog tjedna trudnoće.


Gdje mogu naći popis primalja koje rade na području moga stanovanja te provjeriti njenu dostupnost?


https://www.hebammensuche.bayern.de/

https://www.hebammensuche.de/

https://www.ammely.de/

https://www.hebammenverband.de/


U slučaju da ste rodili a niste pronašli primalju, možete potražiti ponude za pojedinačni termin na web stranici:

https://ammely.de/


Ako se nalazite u gradu München-u, a šest tjedana prije termina porođaja još niste pronašli primalju, javite se kod:

http://www.hebavaria.de/

Oni će zasigurno u kratko vrijeme poslati primalju na vašu adresu.Primalja je socijalno zanimanje i samim time dostupno za sve.


Tko plaća primalju?


U većini slučajeva primalje rade sa svim osiguranjima, a rijetke rade samo s privatnim pacijentima.

Koliko termina mogu iskoristiti?


U trudnoći

U pravilu ako primalja radi preglede kao i doktor, onda ih radi paralelno s ginekologom što bi značilo u turnusu od dva tjedna. Kod primalje također možete obaviti apsolutno sve preglede, a da ginekologa i ne posjetite, naravno ako je sve u redu jer su primalje zadužene za sve što je fiziološko ili zdravo.


Za vrijeme poroda

Primalja je zadužena za vas i još jednu pacijenticu koju smije paralelno pratiti pri porodu.


Nakon poroda

U prvih deset dana starosti djeteta i dva puta dnevno svaki dan. Od jedanaestog dana do trećeg mjeseca starosti djeteta imate pravo na šesnaest termina. Od trećeg mjeseca do devetog mjeseca starosti ili završetka dojenja još osam puta, ali isključivo vezano za probleme s dojenjem, prehranom ili nadohranom.

Tečajevi prije i nakon poroda


Tečaj pripreme za porod ili Geburtsvorbereitungskurs za majku plaćen je od strane osiguranja, a ako ga radite s partnerom najčešće je također plaćen, ali ne od strane svakog osiguranja (najbolje je prije kontaktirati osiguranje).

Tečaj vam ne treba kako bi partner sudjelovao na porodu što znači da nije obavezan, ali je jako koristan kako biste znali što vas očekuje i naučili vježbe koje možete raditi kod kuće kako bi vam porod prošao što lakše.

Rückbildungskurs je tečaj koji se radi šest do dvanaest tjedana nakon poroda s bebom ili bez. Uglavnom su to vježbe kojima vraćamo i jačamo naše mišiće zdjelice i trbuha. Osiguranje ga također u potpunosti plaća pod uvjetom da ga radi primalja/babica/Hebamme.

Vježbe se rade kasnije do godine dana kod kuće. Vjerojatno ste već čuli kako mami, teti ili prijateljici nekada “pobjegne” kada kihne - to vam je upravo taj tečaj koji prevenira takve situacije i radi se nakon prirodnog i carskog poroda.

Ostali tečajevi


Säuglingspflegekurs - Njega novorođenčeta

Stillkurs/Gruppen - Tečaj/ Grupe za dojenje

Babymassage - Masaža za novorođenče

Erste Hilfe Kurs - Tečaj prve pomoći kod novorođenčadi i djece

Takve vrste i svi ostali tečajevi se plaćaju.

Računi koje ste morali sami platiti

Računi tijekom trudnoće i nakon se čuvaju i dostavljaju u svoje osiguranje jer postoji mogućnost da dio novaca bude vraćen. Sve usluge za koje niste dobili povrat novca, a obavili su ih doktor ili Hebamme, možete predati pri povratu poreza.

Pod račune se pokraj akupunkture, briseva, tečajeva, ultrazvuka također podrazumijevaju i računi od vitamina, željeza, kremica itd.


Najbitnije u radu jedne primalje je povjerenje izmedu između nje i majke.


Uživajte u trudnoći, lijepom porodu te babinju uz pomoć primalje bez imalo brige, tuge i sto upitnika iznad glave želi vam primalja Ana!AUTOR TEKSTA: Ana Varzić

639 views
 
Cookie-Einstellungen