top of page

Listopad - mjesec borbe protiv raka dojke

Svake godine se u listopadu na svjetskoj razini obilježava mjesec borbe protiv raka dojke. Jedan od najčešćih karcinoma koji se u prosjeku pojavljuje u dobi iznad pedeset godina, no ne rijetko i kod mladih žena. Fokus je na prevenciji ili samopregledu, te istraživanjima.


Svaki ginekološki pregled uključuje i pregled dojki.

U pravilu svaki ginekološki pregled sastoji se ne samo od PAPA testa, manualnog pregleda i ultrazvuka nego i od pregleda dojki kod žena u dobi od trideset godina i na dalje. Pri pregledu ginekolog pokazuje kako se i sama možeš pregledati. Po želji može se zatražiti i ultrazvučni pregled koji se dodatno plaća ako se radi o starosti ispod pedeset godina i nema medicinskih razloga za isti. Što se naše anatomije i fiziologije tijela tiče, osobno preporučujem samopregled započeti već u dobi od dvadeset godina zato što je moguće da se nekakva promjena pojavi iako rijetko već i u ranijoj dobi.

S pedesetim rođendanom dobivamo pozivnicu za pregled i radi se tzv. mamografija koja nije obavezna, ali je svakako od velike koristi jer su upravo u toj dobi kod raka dojke statistički velike mogućnosti za patološki nalaz. Mamografija je rendgenski pregled dojke koji se radi svake dvije godine do navršene sedamdesete godine i besplatna je za sve kako osnovno tako i privatno osigurane.

Samopregled dojke se radi svaki mjesec:

- poželjno tjedan dana od menstruacije

-kod žena koje nemaju menstruaciju te dojilje uvijek istoga dana u mjesecu


Kako sam u prošlome tekstu pisala o dojenju moram napomenuti kako žene koje doje mogu poprilično smanjiti rizik od oboljenja. U ovome slučaju nažalost najmanje profitiraju žene koje nemaju djecu radi hormona koji su zaduženi za trudnoću, porod i vrijeme nakon tj. dojenje. U principu što više dojimo znatno smanjujemo rizik od oboljenja. No pored dojenja možemo i drugim načinima smanjiti rizik kao npr. zdravom prehranom, tjelovježbom, ne ili minimalnim konzumiranjem alkohola.


Pri svakoj promjeni obavezno se javite ginekologu koji će vas u slučaju potrebe uputiti dalje.


Ne zaboravite koliko ste važne i mislite na sebe!


Svim ženama oboljelim od karcinoma dojke želim pružiti veliku podršku, želim vam puno snage te vam šaljem snažne zagrljaje!AUTOR TEKSTA: Ana Varzić20 views
bottom of page