top of page

Promjene nakon poroda na koje me nisu pripremili

Devet mjeseci je razdoblje koje prođe nekako na brzinu. Nismo ni svjesni što se događa, a porod je već pred vratima.

Prvo dok saznaš da si trudna, pa tri mjeseca, često skrivaš trudnoću od drugih dok se ne uvjeriš da je sve u redu (iako to nije mjerilo). Polako uz to vrijeme, iako još još nesvjesna trudnoće počinješ uviđati fizičke promjene, ali i polako istraživati s kojim još promjenama ćeš se susretati.

Prvim pokretima sam tek zapravo postala svjesna da sam trudna.

Majčina ljubav

Promjene i hormoni koji se počinju mijenati samom trudnoćom početak su niza mnogih koji će se događati. I svakome na svoj način.

Kroz trudnoću se pripremaš, educiraš i informiraš od drugih žena s namjerom da ćeš pohvatati sve konce kada to maleno biće dođe na svijet. Priča se o porodu, dojenju, bebama i njihovim promjenama, ali se rijetko priča o svim onim nekim ”ružnim” stvarima koje dolaze u paketu uz porod i nakon njega. Nekako se podrazumijeva da to žena može i svaka će to uspješbo prebroditi i zaboraviti.

Nitko ne želi trudnicu “plašiti“ da će biti teško jer joj ne treba još to u fazi uživanja i dočekivanje bebe. Ili ćeš jednostavno ispasti da se žališ, a svaka je to izdržala pa tako ćeš i ti. Nije to plašenje, a realno ni ne možemo nekoga u potpunosti pripremiti na to što dolazi jer kako za sve, tako i za to - ne znaš dok ne osjetiš na vlastitoj koži. No pokušajmo otvoreno govoriti o tome što dolazi nakon poroda i ne sramiti se toga.Da, žena si i žena je predodređena da to može!

I zato ću ja na svome iskustvu i kroz iskustvo svojih prijateljica koje su rodile reći na što nas nisu pripremili, a što nas je još dočekalo nakon poroda:


Znojenje - ovo mi nitko nikada nije spomenuo, a meni je bilo toliko nepodnošljivo. Znojila sam se stalno! Stalno sam se tuširala i pokušavala pronaći dezodorans no nijedan mi nije pomagao. Osjećala sam se neugodno kada bi mi netko došao i trajalo je par mjeseci. Ali, proslo prošlo je! Žeđ - zbog tog znojenja i lučenja hormona bila sam stalno žedna, a posebno kada bih dojila. Bez bočice vode nisam išla nikuda i mislim da je nisam nikada toliko popila kao u prvim mjesecima nakon poroda.

Veličina grudi - grudi rastu u trudnoći, ali kada krene mlijeko one porastu još više. Za mame koje prirodno imaju malo manje dojke je to bila velika sreća (barem kako bi mi prepričavale), ali za one koje nemaju problem s veličinom to postaje bude zaista naporno.

Opadanje kose - da, čula sam da kosa opada! Ali toliko - to nisam znala! Ja sam uspješno dojila i to je vjerojatno posljedica toga no par mjeseci nakon svakog tuširanja sam imala šaku punu kose i to me je zaista plašilo.

Kosa je većinu vremena zavezana.

Krvarenje i bolovi - traju! Ne traje 5 dana ili 7! (Možda kod nekoga i da), ali oni su tu još određeno razdoblje. (Nekada manje, nekada više). Ako ih nema ili su umanjeni, nije razlog da sebe forsirate i da radite što ste radili prije nego što ste rodili. Tijelo se treba oporaviti I dajte mi vremena.

Divlji hormoni - neviđeno čudo prirode; u trenutku bih plakala, a u trenutku se smijala. Toliko naglih i čestih promjena se znalo dogoditi, a moram priznati da su i dalje tragovi ostali. 😊

Mužu, za to ti hvala i oprosti! Promjene na tijelu - iz tjedan u tjedan moje tijelo se mijenjalo. Važno je reći da nisu svačiji organizam niti konstitucija tijela jednaki. Bokovi su mi se znatno proširili i gledajući se u ogledaju mjesecima nakon poroda znalo me to pogoditi. Nije mi se sviđalo što sam vidjela i jedva čekala da se vrati na staro iako sam znala da to nije tako bitno. Zaboravljala sam jesti - da, to je bilo često. Toliko mi je važno da moje dijete dobro jede, ali na sebe sam zaboravljala. Imala sam pomoć oko kuhanja prvih mjesec dana - da me nisu podsjećali da jedem, možda bih to i skroz izostavila. Osim što je važno za majčino mlijeko, važno je rekuperaciju, energiju i zdravlje žene. Tako da drage mame, ako nemate nekoga da vam kuha, pripremite si lagana jela u zamrzivač prije poroda i tako si olakšajte.

Kegelove vježbe - važne su i itekako su važne! Nisu mi rekli da može ispasti mjehur ako ih ne radim (meni nije, ali mojoj prijateljici je) ili da može ispasti materinica (to ste možda ponekad čuli da se dogodilo našim mamama, bakama ili njihovim poznanicama). Da, čula sam da se trbušni mišići mogu ne vratiti na svoje mjesto, ali nisam bila svjesna koliko često se to događa. Može još svašta nešto, tako da vodite brigu da ih radite.

Nespavanja - to je nešto na što su me pripremili, ali s informacijama da će dijete plakati i buditi se jer je gladno. Naravno da malo dijete mora jesti svaka tri sata i to je nešto čega zaista moraš biti svjesna. Ali vjerojatno nećeš spavati zbog još mnogočega. Ja nisam spavala jer sam se i bojala, ali i ponosno uživala gledajuću u nju dok spavala. Bojala sam se da će prestati disati, da će se ugušiti, da je neću čuti. I to je umor koji je prevladavao jer smo se navikavali na nešto novo. Jer smo se povezivali i jer sam htjela da činim sve najbolje što mogu baš kao i svaka mama, a nisam znala radim li sve kako treba i je li dovoljno. Nesigurnost i strah - ovaj istinski osjećaj se pojavio od onog trenutka kada su počeli trudovi. Neizvjesnost i želja da sve bude u redu. Strah od nesigurnosti radiš li sve kako treba. On nikada ne prestaje. I to je majčinski. Nastavlja se s godinama - sa željom da dijete bude zaštićeno, sretno i zdravo. To je nešto što ti nitko neće moći opisati, objasniti ili prenijeti, nešto na što te nitko neće moći pripremiti. Jer pojavio se netko koga ćeš voljeti više od sebe!


Mama, je teško je, ali u isto vrijeme ima smisla zbog čega je tako kako je. Nisi sama i proći će!


56 views
bottom of page