top of page

Njega pupka

Jedna od većih briga majki koje su upravo rodile je upravo njega pupka kod novorođenčeta. Usudim se reći da bar 95% majki ne želi ni taknuti pupak ako ne mora. Što moramo napraviti ako je rub pupka crven, ima neugodan miris ili vidimo “još nešto" unutar pupka? Ako je pupak u redu moram li ga svaki dan čistiti? Moram li obavezno imati dezinfekcijski sprej za kožu kod kuće?


Većina majki često ima strah kako njegovati pupak kod novorođenčeta.

Njega pupka se u zadnje vrijeme nešto promijenila, a to bi značilo da se dezinfekcijsko sredstvo za kožu skoro pa više i ne koristi. Ako je pupak normalnog izgleda i mirisa što bi značilo da na granici kože i pupka nema crvenila i ne osjeti se neugodan miris, nema potrebe njegovati pupak. Prema želji može se očistiti sterilnom kompresom ili ako dojite majčinim mlijekom ili fiziološkom otopinom.


Sterilne gaze, fizioloska otopina, Dezinfekcijsko sredsrvi
Njega pupka

Ako je ta granica između kože i pupka mjestimično ili kompletno crvena, možemo jednom do dva puta dnevno počistiti sterilnom kompresom i dezinfekcijskim sredstvom za kožu.


Ako ima debeli crveni rub (sve više od 1 mm) i/ili osjeti se izuzetno neugodan miris obavezno je jednom dezinficirati sa sredstvom za dezinfekciju kože i sterilnom kompresom te neophodno pozvati primalju i/ili pedijatra koji će dati daljnje upute te kontrolirati svakodnevno. Bude li potrebe, pedijatar može uzeti i bris kako bi se uvjerio da nema bakterija tj. infekcije.


Što učiniti ako novorođenče zapiški pupak?

Česta pojava kod dječaka koja nije nemoguća i kod curica nerijetko zabrinjava novopečene roditelje. Ne brinite, urin je sterilan. Problemčić je samo taj što pupak ne smije biti vlažan pa ga je važno posušiti i eventualno počistiti s majčinom mlijekom ili fiziološkom otopinom i sterilnom kompresom ako nemate primalje.


Fiziološko - patološke promjene tipa granuloma prepustite svojoj babici ili doktoru. Granulom je jedan dio pupka kada otpadne pupčane vrpca ostane dio koji izgleda svježe u sredini pupka, veličine otprilike kapice pribadače (manji ili veći je također moguć). U tom slučaju, kao majka možete počistiti gore navedenim majčinim mlijekom ili fiziološkom otopinom, a ponekad pomaže i poseban prašak za pupak koji se može kupiti u apoteci. Ako nemate primalje i granulom nije nestao, javite se obavezno pedijatru kako biste dobili pupak savršenog izgleda.


Soliti pupak nije isto što i soliti ranu jer pupak nema živce! Ali je važno ne raditi na vlastitu odgovornost i bez konzultacije primalje ili pedijatra.

Nije ništa čudno ako primalja objasni postupak njege i pita za pristanak soljenja pupka tj. ostatka u njemu. Zašto? Ovo je jedna stara metoda na prirodan način kojim u prethodno očišćeni pupak stavimo soli. Sol je “obična iz kuhinje” koju kao takvu poznajemo, no ipak ima par pravila na koje moramo obratiti pozornost. Sol mora biti sterilna i ne smije sadržavati jod. Ovime načinom često već za 24 sata uspješno uklonimo ostatak tog tkiva koje izgleda kao svježe meso koje nema živaca i zato nije kao kod nas kada se porežem u kuhinji pa ”posolimo ranu”. Ovo je vrlo važno ne raditi sam bez prethodne kontrole primalje ili pedijatra koji mora isključiti patologiju tzv. ”nezatvoreni pupak”. Ova opcija je zdrava i prirodna što bi značilo da ne oštećuje zdravu kožu dok tretman kod pedijatra sa srebrnim nitratom itekako može oštetiti zdravu kožu koja tada bude crvena jer je “opečena”.


Briga o njezi pupka je itekako važna no ima često i važnijih stvari zbog kojih se roditelji brinu kao na primjer fiziološka novorođenačka žutica o kojoj ću pisati u sljedećem tekstu.



AUTOR TEKSTA: primlja Ana Varzić

56 views
bottom of page