top of page

Od zaljubljenih golupčića do neshavćenih svađalica

Priznaješ li da se vaš bračni život promijenio nakon dolaska djeteta? A zašto i zbog čega? Svađate li se više radi tzv. Bezveznih problema - poput čišćenja kuće ili tko se više umorio u toku dana? Svađate li se kod koje bake i djeda dijete provodi više vremena ili o načinu odgajanja djeteta? Jesu li vam odjednom počele smetati stvari na koje nekada niste obraćali pozornost? A možda se vaš odnos sada još više poboljšao pa te tvoj muž još više poštuje i pomaže ti? Pokazuje drugima koliko se tobom ponosi i hvali te kao ženu, majku i sve što jesi?

Kako god da je, dolaskom djeteta taj odnos sigurno nije više isti!

Kao djevojku me zavodio, pazio što volim i što želim. "Trudio se slušati što mi u kojem trenutku treba, a naša svađa nije mogla otići s nama na spavanje!" To je ono što često čujem od sebe ili svojih prijateljica.


Stvorili smo temelj našeg odnosa da posvađani ne idemo spavati! I to mi je bilo iznimno važno i drago jer tako znaš da je nekome stalo vašeg skladnog odnosa!

Svaki trenutak smo koristili da provodimo vrijeme skupa. Borili se protiv drugih i nismo dozvolili da oni utiču na nas, na našu povezanost i energiju koju smo imali. Bili smo si važni! Maštali i imali snove koje smo se trudili ostvariti. No onda je došao maleni anđeo koji je promijenio prioritete, važnost nas samih i učinio nas svadljivima. Nije dijete krivo, ali smo se mi promijenili htjeli to priznati ili ne. Želimo podršku i pomoć, bez da to otvoreno kažemo! Često ispaljujemo u sekundi jer smo senzibilni i umorni. Smeta nam što nam nekada nije bilo ni na pameti. Živimo udaljeni od familije i nemamo se na koga osloniti (za one koji imaju, svaki trenutak pomoći ipak nešto znači pa su zato neke stvari ponekad jednostavnije ili lakše). Osuđeni smo na sebe pa sa sobom nosimo stres jer se ne možemo međusobno jedno drugome posvetiti. Nemamo više vrijeme za sebe kao što smo imali. Planiramo ga po dječijim, poslovnim i kućanskim potrebama. Moramo priznati da nam je puno toga stavljeno na obvezu. Ni seksualni odnos nije više isti. Ne možeš sada voditi ljubav u bilo kojem trenutku i biti opušten kao što ste mogli prije. A možda ti se ni ne da, nemaš snage te mozak i tijelo su ti preokupirani drugim stvarima. I to frustrira, naravno, a posebno muškarce. Sada je tebi kao majci u centru pozornosti netko drugi - tvoje dijete, a tvom partneru to može smetati. On dobiva novu ulogu. Biti oslonac svojoj obitelji koja pruža sigurnost i ako mu to ne ide kako je zamislio - stvara se neki nemir (posebno našim “Balkancima” koji imaju tu crtu posebno izraženu).

Znali smo u što se upuštamo, ali čovjek ne može znati kako je zaista dok to ne doživi.

U nekim momentima primjećuješ da ste se promijenili. Cijenite svaki trenutak, u svemu trebate oslonac, ali ga teško izgovarate na glas. Sada se razumijete ili ne razumijete. no sve je nekako postalo bitnije od vas samih.


Zbog svega toga: zbog novih obveza i prioriteta nekako se dogodilo to. To da… zaboravljamo kako smo se nekada trudili da bismo se drugome svidjeli. Zaboravljamo da smo se sitnicama zavodili. Uzimamo se zdravo za gotovo, a zapravo nam svima treba trenutak pažnje koji će nas odmaknuti od rutine. Sama sebi kažem: jednog dana ostajemo sami sebi. Djeca će otići i živjeti svoj život, a mi smo ti koji će utjehu i razumijevanje pronalaziti jedno u drugome. Mi smo ti koji se moramo jačati i nadopunjavati se kako bismo funkcionirali do kraja. Nemir i promjene mnoge brakove odvedu u tzv.propast, ali zapravo smo sami ti odgovorni koliko se dajemo i trudimo. No ne zaboravimo - za taj rad i trud moramo biti prisutni oboje!


Obveze i nove uloge su tu! No ne zaboravimo da smo mi primjer našoj djeci. Ne zaboravimo da smo i dalje privlačni. Sjeti se da ćeš se bolje osjećati i ti i tvoj partner kada si priuštite ono što dugo niste, kada se nagradite i sebi za svoj gušt ugodite. Podsjeti se da ste si važni, mislite na sebe i svoje trenutke, a ne samo na brigu oko kuće, posla, djece i svih ostalih!


Autor teksta: redakcija40 views