Priprema za porod - iskustvo i savjeti jedne mame


Osim fizički, možemo li se za porod pripremiti i psihički? Bezbroj je različitih situacija i iskustava, prošli mi to ili ćemo tek proći. Mislim da je uvijek prisutan taj neki strah - strah od nepoznatog i da prođe sve u redu. Nijedan porod nije isti i svaki nosi svoju priču. I zato ako to još nisi iskusila ne mogu ti reći da te mogu u potpunosti pripremiti na to što dolazi, ali ću ti pomoći svojim iskustvom da te usmjerim na ono što je važno.

Spoj različitih emocija - uz istovremeno nestrpljenje, javlja se uzbuđenje i strah.

Novi život, dijete, strah, majka, iščekivanje, bol, neizvjesnost, vrijeme, snaga, komplikacije, ljubav, suze, osmijeh, toplina, moć... sve su to asocijacije koje riječ porod izaziva u meni. Nevjerojatni događaj koji pokreće snažne emocije za svaku osobu bila ona sudionik ili promatrač.
Trudnoća je zaista posebno stanje - osim što se možeš debljati da te nitko ne krivi (iako će uvijek postojati “onaj”netko tko će i to komentirati). Razvija se život u tebi, tvoje tijelo se mijenja, mijenjaš se ti. Sama pomisao da netko s tobom raste je čarobna i uvijek kad razmišljam o tome, razmišljam koliko je faza moje tijelo prošlo i kako nam je dalo novi život.

Od trenutka kad ugledaš plusić na svom testu nešto osjećaš (htjela ti to ili ne) te počinješ planirati. To vrijeme će ti zaista proletjeti. (Osim ako preneseš, onda ti dani počinju trajati kao vječnost :)). I zato je bitno da to razdoblje iskoristiš i prilagodiš si kako želiš. Ako te čini sretnom da radiš, radi. Ako tvoj posao može štetno utjecati na razvoj tvog djeteta ili tebe, traži "Aufhebungsvertrag". Misli na sebe i zdravlje svoga djeteta.

Kroz svoju trudnoću sam radila cijelo vrijeme - do onog trenutka do kada mi je bilo dopušteno. Iskreno, to me je baš ispunilo i ponovila bih opet. Istina da mi je ponekad bilo možda draže da sam mogla ostati duže odspavati, ali meni je bilo draže biti aktivna i među ljudima.

Svaka mama zna da su njenom djetetu najvažnije ljubav, pažnja i briga!

Navest ću neke smjernice koje su zaista bitne kao osnova za pripremu pred porod.


Babica! Znači prvo i najvažnije da je počneš tražiti onog trenutka kada ugledaš plusić na svom testu.

Bolnica! Netko će reći da ju je potrebno također izabrati u samom startu trudnoće, ali u mom slučaju to nije bilo tako. Nazvala sam u trinaestom tjednu trudnoće, no rekli su mi da se javim nakon dvadesetog tjedna. No, u nekim bolnicama slučaj da ipak morate misliti o prijavi od samog početka. Ako želite roditi u bolnici koja je "na glasu", one su često preopterećene i ne primaju sve predbilježbe za porod. Zato je važno voditi brigu o tome. Raspitajte se u koju bolnicu želite, kakav je njen kapacitet i iskustva rodilja. (Napomena: neke bolnice nemaju dječjeg doktora pa ako ti trudovi krenu nešto ranije važno je da znaš alternativnu bolnicu u koju se možeš uputiti).

Educiraj se! Iskoristi mogućnost i prijavi se na tečaj pripreme za porod. Čitaj knjige, pitaj i educiraj se o dojenju (ako si prvi puta majka). U Njemačkoj će očekivati od tebe da si se dovoljno informirala. Vjerujem da si primijetila da se ovdje uglavnom za sve moraš sam potruditi,

Vježbaj, šeći, pleši, trči (sve do one razine do koje možeš, nemoj se preforsirati, vježbe prilagodi svojim mogućnostima). Meni je jako godilo biti aktivna. Nikad nisam radila neku vrstu joge, ali sam u trudnoći počela. Nevjerojatno kako sam se dobro osjećala.

Jedi i uživaj u hrani, pripazi što ne smiješ jesti. Postoji hrana koja se ne preporučuje u trudnoći.

Provedi što više vremena sa svojim partnerom. Osim što ćete izlaziti, družite se i intimno. Jer dolaskom djeteta taj odnos će se promijeniti, a činit će tvog partnera poprilično nezadovoljnim,

Omogući svom djetetu za početak osnovne potrepštine! Često je to nešto o čemu većina odmah razmišlja. Koja kolica, koji krevetić, robica i slično. Informiraj se koje su ti stvari zaista potrebne. Ne moraš sve stvari kupovati jer ćeš uzaludno trošiti novac. S vremenom ćeš shvatiti što ti je zaista bitno. Izdajalicu možeš iznajmiti uz recept na šest mjeseci (ponekad i do godine dane). Nije potrebno da ju kupuješ jer ju možda nećeš niti trebati ( u mom slučaju se pokazala kao nepotrebna investicija kao i mnogo drugih stvari). Pričekaj s flašicama. U skoro svakoj drogeriji se možeš registrirati kao trudnica od kojih ćeš dobiti poklon pakete i u nekim od tih paketa će biti flašice i dude.

Ako ti netko nudi robicu, uzmi je. Nije sramota uzeti. Mama prijateljice to rade. Prosljeđuju robicu pogotovo onu koju djeca odmah prerastu i obuku samo jedanput. Znam da kad postaješ prvi put majka želiš doživjeti tu pripremu i omogućiti djetetu sve. Naravno, guštaj i osjeti to uzbuđenje, ali imaj na umu da nije potrebno pretjerivati :).

Pronađi dječjeg doktora! Mnogi su popunjeni pa možda neće biti dostupan onaj kojeg ti želiš. Važno ti je da imaš doktora koji će biti posvećen i brinuti o zdravlju tvog djeteta.

Psiha! E tu se pripremi, iako je pitanje postoji li metoda za uspješno odigravanje te uloge. Ono što možeš je da se dobro informiraš jer će to biti način da budeš sigurnija i opuštenija. Ne misli da moraš biti kao neka mama koja ti je uzor. Ne uspoređuj se nikada, ali poslušaj neke savjete svojih "mama prijateljica". Nemoj se bojati da nećeš znati jer sve će doći prirodno i snaći ćeš se. Daj si vremena da upoznaš svoje dijete, da se povežete i naučite funkcionirati skupa. Bit će teško - život će ti se okrenuti naglavačke. Ali to ćeš shvatiti onog trenutka kada taj život započne. Važno je da znaš da imati dijete nije ono što vidiš kada dođeš u posjet kod svoje prijateljice. Dijete će te prisvojiti za sebe, uzimati ti energiju i svu pažnju.

Ne želim te preplašiti ovime nego ti reći da je to neki novi život s kojim ćeš savršeno funkcionirati, ali će ti se u tom trenutku činiti najtežim. Najteže je to što ćeš biti neopisivo umorna i nećeš više spavati kao prije. Nema to veze hoće li tvoje dijete imati grčeve i koliko često će plakati. Bit ćeš zabrinuta i prva samostalna noć nakon bolnice će vrlo vjerojatno biti noć puna straha.

Dovedi si mamu, svekrvu (ako ste si dobre :)) ili prijateljicu - nekoga tko će ti kuhati, čistiti i biti podrška! Često mnogi žele proživjeti prve trenutke u krugu obitelji, s mužem i djetetom sami, ali ako ti muž ne zna kuhati radije si olakšaj. Ako je muž sjajan u svemu tome, zanemari dovođenje nekoga sa strane i proživite prve trenutke skupa i sami.

Za bolnicu pripremi kozmetiku, ručnike, papuče i spavaćice s gumbima kako bi ti bilo lakše dojiti. A hormoni, oni će biti poprilično divlji i turbulentni.

Prenijela sam ti neku "manje lijepu" stranu svega, ali realnu. Ne želim ti reći da će biti savršeno jer i onda kada ide sve kako treba, zaista je teško. No ipak ima smisla i sad ću ti reći zašto? Zato što

dolazi jedan najsnažniji, najponosniji i najzahvalniji period tvog života. Dolazi netko tko će ti pokazati da se možeš ponovno zaljubiti, pored koga ćeš sjediti i samo gledati kako spava. Netko tko će dati novi smisao života te volju za borbu i svaku prepreku. Netko tko će te navesti na plakanje više nego ikada, ali će ti pokazati kako da voliš bez granica. To divno malo biće, koje će biti u potpunosti ovisno o tebi pokazat će ti da je vrijedilo svake promjene, suze i pokušaja.


A sada mama.... uživaj u trudnoći i pripremaj se za dolazak svoje bebe odnosno svoga djeteta!
AUTOR TEKSTA: Marija Maras


84 views
 
Cookie-Einstellungen