top of page

Prirodan porod

Prirodan porod je najčešća želja skoro svih rodilja. Iako uplašena i nerijetko u neznanju dolazi pitanje: ”Hoću li ja to moći?” Strah od nepoznatoga, nepovjerenje u vlastito tijelo i um, tek nerođeno dijete.

Tečaj pripreme za porod izuzetno je važan i neophodan.


Često čujem kako nije bitan tečaj pripreme za porod jer ako su svi uspjeli pa uspjet ću i ja. Upravo je to prvi korak gdje radimo grešku i smanjujemo si mogućnost za porod iz snova. Zašto? Zašto je jedan takav tečaj važan? Kako on može pozitivno pridonijeti porodu? Moram se prisjetiti mojih zadnjih smjena u klinici kada su me kolegice zamolile da pripremim svoje Balkanke na porod te me pitale zašto je takva “praksa” kod nas. Već i prije, a posebno nakon toga razgovora sam se odlučila još više angažirati u promociji svoga zanimanja.

Naime, vrlo važno je shvatiti ulogu našega tijela, anatomiju i fiziologiju, prepoznati patologiju i upravo zbog toga ćemo znati prepoznati važnost samog prirodnog poroda, disanja i porođajnih pozicija koje nam znatno olakšaju kompletan proces.


Jeste li znali da ste svakim dobro prodisanim trudom sve bliže porodu? Logično, naravno jer upravo tako dozvoljavamo djetetu da uđe u porođajni kanal. Osim što dišemo možemo i pjevati, samo se ne stiskati jer time ne damo djetetu da ide dalje. Pauze između trudova koristimo kako bih se odmorili, kako bih nam partner izmasirao leđa i skupili snage za sljedeći trud.


Još jedna stvar koju ja obožavam u Njemačkoj je ta da ne moramo čitavo vrijeme ležati na “stolu“. Često volim reći da možemo roditi i viseći s plafona( PS. nedavno se to stvarno i dogodilo no žena je bila profesionalni sportaš). Ne moramo se ustručavati izraziti svoje želje i nitko nas neće zbog toga čudno gledati.


Kada je čudo jedno! Prije nego se odlučite na epiduralnu anesteziju koju ovdje dobijemo bez ikakvih poznanstava, iskušajte kadu. Topla voda opušta tijelo i samim time se otvaramo efikasnije.

Tijekom cijelog poroda vodi vas primalja, a doktora vidimo rijetko. U nekim klinikama čak i primalje šivaju ranu nakon puknuća međice. Ona isto tako porađa posteljicu, prati krvarenje i radi prvi pregled novorođenčeta tzv. U1, te pomaže pri prvom podoju.


Tako da drage moje buduće majke budite opuštene, informirajte se na vrijeme i uživajte u svome porodu jer lijepi porod je itekako moguć uz dobru pripremu bio on prirodan ili carski. U mome poslu nema ljepšega nego kada mi novopečena majka kaže kako je imala baš lijep porod!


Vi ste jake i vi to možete!


Najljepši porod želi vam vaša primalja Ana


AUTOR TEKSTA: Ana Varzićbottom of page