top of page

Tebi za dan žena, tebi za svaki dan!

Iako su se stvari poprilično promijenile po pitanju statusa žena i dalje su prisutne razlike u odnosu na muškarce. Pa se tako i dalje očekuje da žene obavljaju kućanske poslove u većoj mjeri u odnosu na muškarce, trpe zlostavljanja od strane svoga partnera ili nepoznatih osoba (muškaraca) ili se nose s predrasudama u poslu. Postoji još mnogo navoda koji to dokazuju. S obzirom da sam žena koja odgaja žensko dijete često razmišljam o svemu tome i znam što joj želim poručiti. Osim što to želim poručiti njoj, želim i svakoj drugoj djevočici, djevojci - svakoj ženi.

Photo: www.pixabay.comPočela sam pisati prošle godine, a svake godine nešto nadopunim (možda za neko vrijeme napišem i knjigu :))


Djevojčice moja, danas je dan žena, dan kada smo najglasnije i kada slavimo "naš dan". Iako ti danas govorimo ovo javno, tebi ću ponoviti mnogo puta. Učit ću te da ti takav dan bude svaki dan.

Budi jaka i snažna! Naša tijela imaju toliku energiju i snagu da daju život, mi imamo moć kojom pomičemo granice.

Budi hrabra! Ne odustaj kada ne uspiješ iz prve, druge i treće jer to što zamisliš, to pokušaj i ostvariti! Ponekad je trnovit put do uspjeha! Gledaj svoju majku, žene koje ne odustaju, žene koje se ne boje biti svoje. Žene poduzetne, neovisne i ustrajne.

NEdaj se! Svijet je prepun onih koji iza ugla čekaju tvoj krivi korak, tvoj neuspjeh. I zato budi drugačija! Ne daj se obeshrabriti! Oni koji te pokušavaju sputavati neka ti budu "vjetar u leđa"!

Hodaj uzdignute glave, oštrog pogleda i iskrenog osmijeha! Mnogo puta ćeš se naći u situaciji da se osjećaš uplašeno, nesigurno ili nemoćno no tvoj stav može to nadvladati.

Obuci usku suknju i štikle i ne obaziri se na komentare! Imaš na to pravo.

Pjevaj, pleši, pričaj! Kada god osjećaš potrebu za time. Što je život bez veselja? Kada sjedneš u auto raspali muziku i opusti se ako te to veseli.


"Nikada, nikada, ali nikada ne odustaj! I sjeti se malo zaplesati!" Gloria Steinem

Bori se za sebe i za one koje voliš, za one do kojih ti je stalo! Ljubav je divna, ali može biti okrutna u isto vrijeme. Postoje ljudi za koje se treba boriti i zato se nemoj ustručavati svojih osjećaja da ih i pokažeš.

Ne moli za nešto što ti pripada! Znaj što je tvoje i nemoj misliti da se zbog toga trebaš opravdati. Imaš jednako pravo kao i svatko drugi.

Ne podcjenjuj se! Nikada!

Potraži pomoć! To ne znači da si slaba nego da je prevelik teret na tvojim leđima. To ne znači slabost, baš suprotno-to pokazuje tvoju snagu.

Ne dijeli posao na muški i ženski i zato radi ono što voliš i želiš! Uvijek će biti netko tko će smatrati da ne možeš biti šef na gradilištu, ali itekako da možeš! Zato nema potrebe da posao koji se klasificira "kao muški" i kojeg neki tako nazivaju ostane samo muški. Dokaži suprotno i baš onako kako sam ti rekla: dignute glave, oštrog pogleda i raširenog osmijeha.

Sebi budi najbitnija jer od tebe sve počinje! Koliko ćeš širiti ljubav toliko ćeš tu ljubav dobiti nazad! Vrlo jednostavno i vrlo kratko.

Nemoj mrziti, ali one koji te sputavaju slobodno zaobiđi! Mržnja nije lijepa. Ona "truje" sve oko tebe i samu tebe. Jednostavno ljude koji ti iz nekog razloga ne odgovaraju izostavi iz svog života i iz svojih usta.

Ne radi protiv svoje volje! Ako nešto ne želiš, jasno to i reci! Nikada ne dozvoli da te netko dovede u situaciju da se osjećaš loše zato što si nešto odbila, pogotovo od muškarca (dečka, muža, stranca...).

Budi prijatelj i imaj prijatelje. Pomozi onome komu tvoja pomoć znači i ne budi zavisna! Kroz životne prilike i događaje ćeš stjecati i gubiti mnoge.

Sve gledaj istim očima bez predrasude i osude!

Budi svoja, budi jaka i budi borbena u ovom nekom ludom svijetu nepravdi i ljubomore!

“Ako ste rođeni bez krila, ne činite ništa da spriječite njihov rast!“ Coco Chanel

Svaka od nas je prošla kroz nešto i naučila iz toga. Svaka od nas se i dalje bori. Budi sretna i zadovoljna jer si to zaslužila!

Ti, baš ti koja ovo čitaš!


Sretan dan žena, tebi, meni i svim ženama ovog svijeta!


AUTOR TEKSTA: Marija Maras

32 views