Upala dojke

Već u prvome članku sam pisala o dojenju i navela važne komponente zadužene za uspjeh.

Kod dojenja su pozicije dojenja iznimno važne, a pogotovo kada želimo povećati ili izregulirati količinu mlijeka, te “izvući” upalu.

Koje korake radimo kada dođe do upale dojke?


Prvi korak

Ugrijati dojku - poslužiti se manjim ručnikom natopljenim u ugodno toplu vodu ili otuširati se kako bismo otvorili kanaliće gdje je majčino mlijeko zarobljeno.

Drugi korak

Masaža dojke - kružnim pokretom u smjeru kazaljke na satu nježno masirati dojku, a ponajviše onaj dio koji je zahvaćen upalom. Također za masažu možete koristiti i električnu četkicu za zube ili čak vibrator zbog lagane vibracije koje oni pružaju.

Treći korak

Dojenje - vrlo je važno da dijete sa svojom donjom čeljusti doji u smjeru upale kako bi što prije moguće podojilo nagomilano mlijeko.

Četvrti korak

Hlađenje dojke - dojka se hladi isključivo ako je crvena ili ima naznaka crvenila.


Ne izdajati!

Izdajanje potiče još veću proizvodnju i samo pogoršava situaciju.


Lijekovi

Ako je upala jaka tako da se čak i temperatura pojavila, slobodno uzmite svakih šest sati ibuprofen koji djeluje antiupalno i dozvoljen je tokom dojenja. Također postoji i probiotik koji je zadužen samo za dojke i može se kupiti samo u apoteci.


Posjet ginekologu

Ako nakon 24 sata simptomi nisu nestali ili se znatno poboljšali, obavezno se javite svome ginekologu. Postoji mogućnost dobivanja antibiotika za koji možete provjeriti jeli kompatibilan s dojenjem na stranici embryotox.de .


S temperaturom smijete i dalje dojiti ako se osjećate da ste i dalje sposobni tj. imate snage.


Upale dojke su vrlo česte no ne i nemoguće za spriječiti ili liječiti. Ne zaboravite da ih mogu uzrokovati i sam stres ili nošenje “normalnog” grudnjaka, te spavanje na stomaku.AUTOR TEKSTA: Ana Varzić


40 views
 
Cookie-Einstellungen