top of page

Vađenje putnog lista u Njemačkoj

Putni list je isprava koja se vadi u slučaju gubitka, krađe,oštećenja, isteka važećeg dokumenta osobne iskaznice za vrijeme

boravka u inozemstvu ili kada imate malu bebu koja još nema dokument, ali treba prelazak preko granice.

Putni list se vadi u konzulatu!

Pixabay.com

Ivana je majka s adresom u Njemačkoj, koja je nedavno vadila putni list za svoje dijete u pokrajini NRW - u Dusseldorf ambasadi te svoje iskustvo podijelila s nama i u live videu na svom Instagram profilu. (@grateful.mommy)


Što je potrebno napraviti?


Termin je potrebno zatražiti unaprijed obzirom na današnje vrijeme kada su nam veća ograničenja i posebna pravila. Vodite brigu o tome jer unaprijed dogovoreni termini su osnova življenja u Njemačkoj. :)

Termin smo zatražili tri tjedna prije putovanja. Važno je naglasiti da smo ga dobili par dana prije putovanja obzirom da putni list vrijedi samo par dana. Ne možete čuvati putni list danima kod sebe ili krenuti na put nakon dva tjedna od primitka. Moja preporuka je da ih kontaktirate putem e-maila jer vjerujem da ćete tako prije uspostaviti komunikaciju nego telefonskim putem.

Važne informacije i potrebni dokumenti za vađenje putnog lista:

  • Važeći dokument (osobna iskaznica ili putovnica)

  • Međunarodni vjenčani list

  • Potvrda o prebivalištu djeteta

  • 2 slike djeteta

  • 2 međunarodna rodna lista djeteta

  • 2 slike djeteta

Oba roditelja moraju biti prisutna prilikom vađenja putnog lista djeteta mlađeg od osamnaest godina

Na licu mjesta se plaća kartično 34€ i putni list vrijedi najviše 30 dana.


Putni list vrijedi samo u jednom smjeru!

AUTOR TEKSTA: Ivana Brajković je majka trojice dječaka koja živi u Njemačkoj - u NRW pokrajini već pune 4 i pol godine. Trenutno je na porodiljnom uz koji želi stvoriti posao od doma. Inače dolazi iz Mostara, iz BiH-a. Za život u Njemačkoj su se odlučili zbog želje za boljim i pravednijim životom. U Njemačkoj se osjeća sigurno, a iz rodnog mjesta najviše joj nedostaje zaigrati karte, popiti kavu i dragi ljudi.bottom of page
Cookie-Einstellungen