top of page

Zašto sam odlična mama?

Sve što radimo kao mame, radimo da bi naša djeca bila sretna i zadovoljna. Dajemo sve od sebe, kada imamo snage i kada mislimo da nemamo. A što je s nama? Jesmo li i mi uvijek u toj priči sretne i zadovoljne?
Da, reći ćemo da jesmo! Osjećaš li sreću kada vidiš osmijeh svog djeteta? Njen osmijeh liječi svaku tugu, loše raspoloženje ili problem. I taj osmijeh daje snagu za još više, jače i bolje. Daje ti snagu da nikada ne odustaješ pa i onda kada je najteže. A koliko puta si samu sebe pohvalila za svaki osmijeh na licu svog djeteta?

Zato si zaslužila svaku pohvalu, svaki dan nagradu, pa makar jednom dnevno od nekoga: "Bravo mama, radiš to sjajno!"

Od trenutka kada sam saznala da sam trudna do trenutka koji vjerojatno nikada ne završava sam se odlučila nekih stvari odricati. Ne da bih sebi učinila loše, da bih sebi nešto uskratila nego da bih svome djetetu dala najbolje što mogu od sebe. I nikada, ali zaista nikada nisam požalila. Ponekad sam skrenula s tog puta, ali samo da bih sebi dala sreću koju sam potisnula u pojmu odricanja.Tako sam pojela koju čokoladu više (ne kockicu, nego zaista čokoladu :)), popila čašu, dvije vina ili jednostavno uzela mobitel i gledala u njega dok je moja djevojčica tražila pažnju. Sve to ne znači sam loša, da sam pokleknula, da sam se izgubila u idealu "savršenstva". Baš suprotno - to znači da sam dobra mama! To znači da nisam zaboravila sebe pa makar na kratko i da sam odlučila sebe nagraditi u mnoštvu odricanja te podsjetiti se koji su još načini moje sreće.

Koliko često puta čujete: "Joj kako ti je krasna!"Kako ona lijepo razumije! "Kako je pametna! Kako ona lijepo razgovara! Kako ima lijepe manire! Kako ima dobru motoriku! Kako sluša! Kako pamti!... Svašta nešto. E pa da, to je zato što si ti ta mama koja radi sa svojim djetetom! Zato što si se ti odrekla svojih dodatnih minuta odmora da bi se posvetila igri i učenju svog djeteta. Zato si TI zaslužila svaku pohvalu, svaki dan nagradu, pa makar jednom dnevno od nekoga: Bravo mama, radiš to sjajno! "


Tražim u nekom obliku pohvalu, tražim razumijevanje za svoje poteze, za svoje postignuće! Trebam samo potvrdu da se vidi sve što radim!

Koliko puta si sjedila u kutu svog hodnika ili kupaone dok ti je dijete spavalo i plakala? Koliko si često puta pomislila kako ti je teško, kako te nitko ne razumije i kako si umorna od svakog dana koji se često svodi na isto? Znam! Puno puta! Ali svaki novi dan tvoje dijete je naučilo nešto novo: smijati se, puzati, hodati, samostalno jesti, povezivati, vikati, reći ne kada nešto ne želi, skakati, naučilo je slova i brojeve, pričati i pjevati pjesmice, plesati.... naučilo je svašta i uči svaki dan. Čuješ li riječi koje izlaze iz usta tvoga djeteta i zvuče ti poznato (onako kako ih ti govoriš), vidiš li brigu za druge na način kako se ti brineš za njega? Da draga mama, to je zahvaljujući tebi, tebi kojoj svaki dan izgleda kao ritual, ali on u konačnici i nije takav kad malo bolje razmisliš. Možeš onda samo primjetiti da tvoje dijete upija svaku sekundu tvog truda iako ti se ponekad čini da nije tako ili naprotiv, da je sve uzaludno.

Često puta od svog umora i tog "dana rituala" znam biti nervozna iliti bolje rečeno osjećam se neshvaćeno pa bih se samo svađala. Zapravo tražim u nekom obliku pohvalu, tražim razumijevanje za svoje poteze, za svoje postignuće. U poslu ćemo dobiti napredovanje kada se zalažemo za projekte, kada ih odrađujemo onako kako netko to od nas traži, ali za ulogu mame i organiziranost nikada nećemo. Naše napredovanje nama mamama znači da nas netko pohvali, da nam netko zahvali i da postoji netko tko to sve primjećuje. Jednostavno nam ponekad treba netko kako bi nas podsjetio da smo najbolje mame jer često puta to zaboravimo! U svakom slučaju i ako to nitko nikada ne radi, osmijeh tvog djeteta ti govori: Hvala mama i bravo mama!"

I zato draga ženo, draga majko, prijateljice , poznanice ili nepoznanice samo tako nastavi, kad je teško isplači se, zahvali za ono šta imaš te ne zaboravi da si u očima svoje djece naljepša, najpametnija i najbolja žena koja postoji!AUTOR TEKSTA: Marija Maras

#muttismitherz #majka #mama #majcinstvo #odgoj #mameunjemackoj #ljubaviodgoj #umornamama #savrsenamama #najboljamama

111 views
bottom of page
Cookie-Einstellungen